2017. aug 12.

Vendégségben a Lisztérzékeny

írta: glutenoblog
Vendégségben a Lisztérzékeny

Figyelem! Nyomokban helyesírási hibákat tartalmaz (olyan üzemben készült ,ahol gyakran előfordul)!

tumblr_inline_o72giilojn1ty84t8_500.png

- ‘Egyél belőle egy kicsit annyi biztos nem árt”
- ‘Mit adjak akkor neked...”
- ‘Ettől is bajod van!? Mit bírsz akkor?”

Ha lisztérzékeny vagy ételallergiás biztosan átéltél már ilyen beszélgetést. Ami valljuk be nem kellemes. Egyszerűen azt érzékeltetik az emberrel, hogy földönkívüli vagy nem e világi. Az öt évem alatt mióta élem a diétások életét rájöttem, hogy az emberek közel 90%-nak fogalma sincs, hogy mit eszik. Vegyük csak példának egy sima húslevest tészta nékül, jobb esteben teljesen házi alapanyagokból készül VISZONT nagyon sokan használnak delikátot vagy húsleves kockát (amibe búza van a sűrítés miatt). Jó hiszeműen megkínálják az embert vele aztán jönnek a bajok, „pedig semmi nem volt benne”. És ha az ember véletlen megmeri kérdezni, hogy milyen alapanyagokból vagy milyen edényben készült (igen, nagyon fontos az edény is, de erről majd később) megsértődnek es bunkónak néznek.

Ezt a posztot azoknak az embereknek szánom, akik nem ételallergiasok és egy olyan embert vagy embereket várnak vendégül akik ételallergiában szenvednek.

  1. Tájékozódjunk, hogy akit vendégül látunk milyen fajta ételalergiában szenved (glutén érzékeny, tej – laktóz érzékeny stb..)
  2. Próbáljuk megtervezni, hogy mi azaz étel, amit főzni szeretnénk
  3. Ha ez megvan vásároljunk be és minden nem természetes előfordulású készítményt nézzünk át, hogy miket tartalmaz.
  4. Főzés

 

Itt Fontos leszögezni az alábbiakat, ha tudjuk, hogy vendégünk glutén érzékeny érdemes új fazekat venni vagy amibe sütnénk, vagy nagyon, de nagyon alaposan lefertőtleníteni az edényt. Ez lehet hülyén hangzik de tényleg így van. Ugyan is, ha nem jól volt elmosva vagy sok glutén tartalmú étel volt főzve egy adott lábosba vagy bármibe a nagyon érzékenyek simán bereagálhatnak (köztük én is). Ugyan ez vonatkozik a kanálra, villára stb. A fakanál vagy bármi fa eszköz különösen „veszélyes”, hiszen azokat nem lehet úgy lefertőtleníteni.

Étel készítés során a konyhában található összes glutén tartalmú ételet vagy készítményt tegyünk el. Elég egy kósza morzsa és megvan a baj.

landscape-1444323280-stocksy-txp9eee683922d000-large-403198.jpg


Az asztalnál a következő etikettet kell betartani:

  1. A nem gluténmentes kenyereket, zsemléket stb. lehetőleg az azt fogyasztók közelébe tegyük! Kétszer jártam már úgy, hogy az ételem felett adták át egymásnak a kenyeret vagy sütit és belemorzsálódott ... mondanom sem kell nem volt kellemes a következő 2-3 nap.
  2. NE ismétlen ne legyetek olyanok, hogy nekik külön van főzve és belekajáltok! Eleve az, hogy a ti kanalatok vagy villátok már lehet használva volt és oda az egész. Másik részről ti ehettek mindent ne kajáljátok már meg szegény érzékeny kajáját. Ez is nagyon gyakori... Nekik más kóstoljuk meg milyen ízű... aztán végül nem marad semmi :D
  3. Fontos, hogy az érzékenyek ételei lelegyenek takarva valamivel, hogy a szennyeződés legkisebb esélye is kilehessen zárva. Ez lehetőleg tiszta szalvéta vagy bármi legyen, amivel ellehet fedni. Lehetőleg ne olyan, amiről az előbb ráztuk le a kenyeres morzsát. Erre is számtalan példa volt már.

 

 dinnerparty.jpg

Tudom, hogy nem egyszerű velünk. És minden nagyon macerás és nagy óvatosságot igényel és még esetleg drágábbak is a hozzávalók (persze, hogy drágábbak :D ) .De ha elhívsz egy ilyen embert és ezeket a dolgokat betartod garantálom, hogy tisztelni fog és oda- vissza lesz tőled.

 

Szólj hozzá

tolerancia gasztronómia étkezés gluténmentes vendégség